Thursday, December 15, 2011

* Правилa за игра

Одбојката е спорт кој се игра помеѓу две екипи на терен поделен со мрежа.Целта на играта е топката да се префрли преку мрежата и да падне во противничкото поле, а воедно да се спречи таква акција од страна на противничката екипа. Екипата има право на три контакти за враќање на топката (со исклучок на блокот).Топката се фрла во игра со сервис преку мрежа во противничкото поле. Надигрувањето продолжува додека топката не падне во полето за замени, оди во аут или ако екипата не успее да ја врати на правилен начин. Во одбојката екипата победува во надигрувањето со освојување на поен. Ако екипата која е на прием на сервисот победи во надигрувањето, таа добива поен и да сервира, а играчите од таа екипа се поместуваат за едно место во правец на движење на стрелките на часовникот. Се игра до добиени три сета при што во секој сет треба да се освојат 25 поени, освен во евентуалниот петти сет кога се игра до добиени 15 поени. При тоа, победничката екипа мора да има два поени разлика во однос на противничката екипа,при освојувањето на потребниот број поени за победа во тој сет. Во спротивен случај, сетот продолжува сè додека некоја од екипите не направи разлика од два поени.

* Поле за игра

Полето за игра е правоаголник, со димензии 18 Х 9 м, окружен со слободна зона, која од сите страни е широка најмалку 3 метри. Слободниот простор за игра е просторот над теренот за игра кој е слободен без никакви пречки. Слободниот простор за игра мора да биде висок најмалку 7 метри мерено од површината на теренот.* Што е сервис?

Сервисот е удар кој се врши од првиот сет и после секоја грешка. Играчот мора да ја погоди топката, така што таа треба да премине во полето на противникот.
Постојат два вида на услуги - горен и долен сервис.
Најпопуларниот сервис е сервис со скок,
но тој поретко се користи.
* За што се користи приемот?

Приемот се користи за одбивање на сервисот на противникот. На тој начин што лактите се доближуваат, а дланките се поставени една над друга. На овој начин правиме чекан и ја одбиваме топката при сервисот на противникот.*Што е смеч?

Смеч е најефикасен облик на испраќање на топката во полето на противникот.
Играчот кој ти ја потфрла топката над мрежата, ти треба да ја префрлиш со скок во височина на највисоко можна точка.Откако ќе ја префрлиш противникот треба да направи прием или блок и да ја одбие топката.
*Што е блок?


Блок е прва линија за одбрана во одбојката и најефикасна одбрана од смеч. За блокирање се здружени три играчи кои се наоѓаат на мрежата. Тие поставуваат блок така што го пратат противничкиот техничар и неговото кревање. Главна карактеристика на добриот блок е префрлање на рацете на друга страна на мрежата со скок.


*Одбојка на плажаОдбојката на плажа започна да се игра во Санта Моника, Калифорнија во 20 - тите години на дваесеттиот век. Декада подоцна, одбојката на плажа се јави и во Европа.  До 1940г., турнири во двојки за трофеи биле организирани на плажите на Санта Моника. Во 1960г., беше направен обид да се започне професионална одбојкарска лига во Санта Моника, беше неуспешен, но беше одржан професионален турнир во Франција за 30.000 француски франци.
На 9 февруари 1895 година, во Holyoke, Масачусетс (САД), Вилијам Г. Морган, наставник на YMCA по физичко образование, 
создаде нова игра наречена Mintonette како поминување на времето да се одигра во затворен простор по можност и со кој било број на играчи. Играта зела некои од карактеристиките
од тенис и ракомет. Уште еден затворен спорт, кошарка, беше создаден во таа област, на само десет милји (шеснаесет километри) оддалеченост во градот Спрингфилд, 
Масачусетс, пред само четири години. 
Mintonette беше дизајниран за да биде затворен спорт помалку груб од кошарката запостарите членови на YMCA.

Првото правило, запишано од страна на Вилијам Г. Морган, е мрежа 1,98 m висока, игралиште 25 × 50 метри (7.6 × 15,2 м) , како и било кој број наиграчи. А натпреварот беше составен од девет времиња за игра со три серви за секој тим за секое време и нема лимит на бројот на контакти со топката за секој тим пред испраќање на топката на противниците. Во случај на  грешка на сервата втор обид беше дозволен. 
Удирање на топката во мрежата се смета за грешка освен во случај на прв обид на серва.
Додека историјатот на одбојка на плажа е релативно долг, спортот (на професионално ниво) остана непознат сé до доцните 90 - ти и 2000 година кога  одбојката на плажа доживеа бран на популарност благодарејќи на големото медиумско покривање и развојот на вистинските ѕвезди како ас Kerri Walsh and Misty Mas, кои се познати ширум светот.
Со декади, двете нации кои доминираа во интернационалната одбојка на плажа се Бразил и Сад. Неодамна, Австралија се појави како далечна трета суперсила и сите три имаат многу добро развиени национални турнеи кои вообичаено се одржуваат во лето. Понатаму ова се единствените три земји кои добиле златен медал на Олимписките игри од дебито на одбојката на плажа во 1996г. Поточно во случајот на попопуларната женска игра одбојка на плажа, секоја држава има победено по еднаш, Бразилијанките во 1996, Австралијанките во 2000 и Американките во 2004 година. Други земји како Грција, Германија и Кина се развија како добри играчи и противници.